donderdag 3 oktober 2013

Gebruikt WC-papier wordt weer grondstof

STOWA heeft onlangs een onderzoek afgerond naar de verwerkings- en vermarktingsmogelijkheden van de ontwaterde papierpulp, gebruikt WC-papier dus. Er blijken goede mogelijkheden te zijn om de papierpulp na opwerking een nieuwe bestemming te geven. “De vezels zijn bijvoorbeeld heel geschikt als afdruipremmers in asfalt”, aldus Cora Uijterlinde, programmamanager Afvalwaterzuiveringssystemen bij de Stowa.
Jaarlijks komt er in Nederland 170 miljoen kilo papierpulp uit de rioolzuiveringsinstallaties (rwzi). “Die pulp werd tot voor kort als afval gezien, maar krijgt nu een hele andere positionering als grondstof”, aldus Uijterlinde. 
STOWA en Waternet doen al enige jaren praktijkonderzoek naar het fijnzeven van effluent. Daarvoor staat op rwzi Blaricum een speciale fijnzeefinstallatie. Hiermee wordt een groot deel van het aanwezige en tot vezels uiteengevallen toiletpapier verwijderd uit het aangevoerde afvalwater. 
Uijterlinde:“Onze sector heeft grote ambities, we willen schoner zuiveren tegen lagere kosten, liefst met zo weinig mogelijk hulpstoffen. Om al die ambities waar te kunnen maken, zijn er innovaties nodig.” 
Er zijn diverse markten die interesse hebben in het fijn zeefgoed als vervangende grondstof. Dat kan zijn in de vorm van vezel, maar ook in de vorm van koolstofbron voor productie van chemicaliën, of afgeleide producten. De uit papierpulp gewonnen vezelgrondstof kan onder meer dienen als isolatiemateriaal, of als zogeheten afdruipremmer in asfalt (een bindmiddel). Het economisch perspectief van zeefgoed is goed, zo stelt STOWA. 




Meer onderzoek nodig
Er is nog wel meer onderzoek nodig. Uijterlinde: “We hebben nu één waterzuivering die de fijnzeefinstallatie heeft en waar we onze theorieën kunnen uittesten en het product kunnen zien. We zijn bezig met twee andere locaties, daarmee kunnen we een breder beeld krijgen. Van het effect op de waterzuivering bijvoorbeeld, van de afzetmogelijkheden als we meer massa hebben, wat concrete afzetroutes zijn.” Daarbij kijkt STOWA ook zaken als hygiënische voorwaarden en wet- en regelgeving.  

“Eigenlijk is dit onderzoek de spin-off van onderzoek, een jaar of zeven geleden, naar voorbehandeling van influent - grove deeltjes en bijvoorbeeld haren - voor zuivering verwijderen om beschadiging van membraanbioreactoren te voorkomen. We zagen toen dat we iets konden doen met het materiaal dat we zo kregen”, aldus Uijterlinde.

Onderhoudskosten omlaag
Behalve dat de papierpulp waarde kan hebben als grondstof, zorgt het afzeven ervoor dat de onderhoudskosten van een rwzi lager worden. Zuigers en pompen krijgen minder problemen. Ook kan de hydraulische en biologische capaciteit van een waterzuivering toenemen.
Meer informatie: www.stowa.nl

(WaterForum
Online)

Geen opmerkingen: