maandag 20 juni 2011

Legitimatieplicht versus Privacy

De laatste dagen komen er steeds meer signalen over een legitimatieplicht bij het aanleveren van oud ijzer en andere metalen. Het begon bij ProRail die steeds meer vertragingen oplopen door koperdiefstal en vandaag kwam naar buiten dat "onze" Metaal Recyling Federatie dit voorstel steunt.

Ik ben er nog zomaar niet voor. Ten eerste moeten we overtredingen en misdrijven aan laten pakken door de mensen die daar voor zijn: Politie en Justitie. Daarnaast zal het juridisch ook nog een lastige worden, want dan krijgen wij dus ook het recht om te vragen naar een legitimatie en worden daarmee een soort opsporingsambtenaren in de dop?

Ook zal dit niet helpen in het kader van de verlichting van de administratieve lastendruk. Van iedereen die ook maar wat metaal komt brengen zal de legitimatie moeten worden vastgelegd. Ik voorspel lagere metaalopbrengsten met wellicht negatieve effecten voor de recycling van metalen.

En dan nog maar niet te denken aan de gevoeligheden rond de privacy. Wij zullen al deze legitimatiebewijzen moeten vastleggen en daarmee een inbreuk maken op het recht van die 99,9% van de mensen die bij ons metalen inleveren die dat niet onrechtmatig hebben verkregen.

Ik zou zeggen ProRail, Politie en Justitie neem je rol op je en laat ons het werk doen waar we goed in zijn: het inzamelen en recyclen van metalen.

Frans van den Berge
De Graaf Groep
www.graafgroep.nl

Geen opmerkingen: