maandag 29 juli 2013

WERELDWIJDE DOORBRAAK OP HET GEBIED VAN RECYCLING VAN KOFFIEBEKERS

James Cropper PLC uit Groot-Brittannië (GB) heeft een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om papieren koffiebekers te recyclen. Deze technologie maakt het mogelijk om de kunststofcoating te scheiden van het papier. De papierpulp die achterblijft kan gebruikt worden voor de vervaardiging van hoge kwaliteit papier.

Tot voor kort was het onmogelijk om (duurzame) papieren koffiebekers te recyclen. Papierfabrikant James Cropper uit Groot-Brittannië, heeft onlangs in Kendal, Cumbria (GB) een fabriekshal laten bouwen voor circa 5,8 miljoen euro. Deze fabriek werd vorige week opent door Koningin Elizabeth II. James Cropper PLC zegt hiermee de eerste fabriek ter wereld te hebben die wegwerpkoffiebekers recyclet tot hoogwaardige papierproducten. 

De miljoenen papieren koffiebekers die jaarlijks gebruikt worden waren tot voor kort, door de vijf procent plastic coating van het bekertje, niet geschikt om te recyclen papier. Deze kunststofcoating is nodig om de koffiebekertjes hitte bestendig te maken. Hierdoor belanden er volgens de papierfabrikant, alleen al in het Groot-Brittannië, jaarlijks 2,5 miljoen koffiebekertjes op de afvalberg. 

De unieke technologie maakt de bekertjes week in een verwarmde oplossing waardoor de kunststofcoating loslaat. De kunststofcoating wordt vervolgens afgeroomd, vermalen en hergebruikt. Wat overblijft is water en papierpulp. Onzuiverheden worden vervolgens uit papierpulp gefilterd. Wat overblijft dient als basis voor luxe papier en verpakkingsmaterialen.
Bron: Needs Facility

Geen opmerkingen: