maandag 30 mei 2011

Helft van alle metalen wordt amper gerecycled

In een rapport van de VN valt te lezen dat het slecht gesteld is met de recycling van veel metalen. Van de 60 metalen die onderzocht werden geldt voor een derde dat deze voor het merendeel gerecycled werden, maar 34 van de metalen werden zo goed als niet gerecycled.
Het rapport is samengesteld door de United Nations Environment Programme (UNEP). Zij bekeken de levenscyclus van 60 metalen. Het rapport concludeert dat er grote verschillen zijn in de recycling van de verschillende metalen en dat de recyclingpercentages een stuk hoger uit zullen vallen als: producten slimmer worden ontworpen, ontwikkelingslanden gesteund worden in hun afvalmanagement en ontwikkelde landen beter elektronisch afval (E-waste) inzamelen en recyclen. Betere recycling is nodig aangezien veel van de metalen die nu amper worden gerecycled terug te vinden zijn in duurzame technologieën, zoals windmolens, zonnepanelen en batterijen.

Lood is het metaal wat het best gerecycled wordt. 80% van de producten die lood bevatten worden gerecycled. Er zijn 17 andere materialen waarbij percentages van boven de 50% gehaald zijn, waaronder ijzer, aluminium, tin, nikkel en edelmetalen als platina, goud, zilver en koper. De percentages verschillen sterk per productcategorie. Zo wordt goud van sieraden voor meer dan 90% gerecycled, terwijl van het goud dat verwerkt is in elektronica minder dan 15% wordt gerecycled.

Voor 34 andere metalen, waaronder een groot deel zeldzame aardmetalen, geldt dat ze amper worden gerecycled (minder dan 1%). Een groot deel van deze metalen wordt nu ook gebruikt in duurzame technologieën, voorbeelden hiervan zijn:
-Tellurium en selenium die worden gebruikt voor zonnepanelen met een hoge efficiëntie.
-Neodymium en dysprosium die wordt gebruikt voor magneten in windmolens.
-Lanthaan dat gebruikt wordt voor batterijen in hybride auto’s.
-Gallium dat gebruikt wordt voor LED verlichting.
-Lithium dat gebruikt wordt voor batterijen en accu’s.

Door de stijgende vraag naar metalen blijft er behoefte aan het winnen van metaalertsen uit mijnen, maar het verbeteren van de recyclingpercentages kan er voor zorgen dat onze natuurlijke voorraden minder snel raken uitgeput. En zoals sommige metalen al laten zien is het goed mogelijk om ze te recyclen. En zeker voor duurzame technologieën is het van belang dat ze uiteindelijk gebruikt kunnen worden zonder zelf het slachtoffer te worden van grondstoffen die opraken.

Bron: UNEP

Geen opmerkingen: