dinsdag 15 januari 2008

Recyclen mobieltjes lucratieve bezigheid

Recyclen mobieltjes lucratieve bezigheid
 
AMSTERDAM -  Een oude en kapotte mobiele telefoon die wordt weggegooid, heeft minstens voor een dollar aan waardevolle metalen waaronder goud in zich. Het loont de moeite om die met recycling terug te winnen.
Foto: REUTERS

Alleen al Amerikanen gooiden in 2006 zo'n 3 miljoen ton aan gebruikte huishoudelijke elektronica weg. Dit zogenaamde e-afval vormt een flink groeiend deel van onze dagelijkse afvalstroom. Van dat afval vormen de mobiele telefoons door onder andere het flinke percentage goud dat ze bevatten in diverse chips en verbindingen voor de recyclingbedrijven een interessante en lucratieve bron van inkomsten.

Een van de grote recyclingbedrijven is het Belgische Umicore. Dit bedrijf dat oorspronkelijk kopermijnen exploiteerde in het voormalige Belgische Congo houdt zich vandaag de dag bezig met wat men zelf noemt "mijnbouw bovengronds". Het bedrijf beschikt over een installatie waarvan de totale bouwkosten zo'n anderhalf miljard euro bedroegen en waarmee men kostbare metalen zoals zilver, koper, platinum en goud kan terugwinnen uit het huishoudelijk elektronica-afval.

Het recyclingproces verloopt ongeveer als volgt. De elektronische circuits uit diverse apparaten worden eerst klein gemaakt in een shredder. Daarna gaat dit spul de oven in en wordt bij een temperatuur van ongeveer 1250 graden celcius gesmolten. De gloeiende gemolten massa wordt vervolgens door een zuurbad heen geleid. Tegelijkertijd worden er elektroden met een bepaalde polariteit in het zuur aangebracht. Zo slaat bijvoorbeeld het zuivere koper in de hete brij neer op één van die platen neer en dat geldt ook voor andere edele metalen in de massa.

Het is door allerlei verfijningen in de technologie mogelijk om vrijwel zuiver koper en goud en dergelijke uit het afval terug te winnen. Volgens Martin Hojsik van Greenpeace is het proces zoals Umicore en enkele andere grote recyclingbedrijven met hun geavanceerde installaties dat toepassen weliswaar niet helemaal zo milieuvriendelijk als men ons wil doen geloven. "Toch is het proces zoals zij het toepassen veruit te verkiezen boven andere manieren om het metaal terug te winnen en tegelijkertijd af te raken van het elektronische afval".

Uiteindelijk is zo'n anderhalf procent van het afval dat er overblijft na het proces van Umicore niet geschikt om veilig in het milieu teruggebracht te worden en dus giftig restafval.

Geen opmerkingen: